Mat eller sopor?

Dagens matproduktion innebär många miljöproblem. Men problemen slutar inte när maten kommit till affären. I Sverige slänger vi nämligen ungefär en fjärdedel av all mat som produceras. Det orsakar ytterligare miljöförstöring helt i onödan.

Alla vet att det inte är något fel på bananen bara för att det är en liten brun fläck på skalet – men ingen vill köpa bananen med den bruna fläcken. Den är nästan omöjlig att sälja. Detsamma gäller de flesta grönsaker och frukter i grönsaksdisken. Om det finns något litet märke eller en fläck eller om salladen är lite vissen, så går varan inte att sälja. Affärerna släng
er därför en mycket stor andel av dessa färskvaror.

Exotiska frukter fraktas långt, ofta med flyg. Salladsgrönsaker som sallat, tomat och gurka odlas i uppvärmda växthus i Sverige eller körs med lastbil från södra Europa. Även om växthusen börjat gå över från olja till biobränsle för uppvärmningen går det åt mycket energi för att ta fram dessa grönsaker. Ironiskt nog är det de frukter och grönsaker som ger störst utsläpp som slängs mest.

Det stora miljöproblemet vad gäller svinn kommer från köttet, trots att andelen salladsgrönsaker som slängs i onödan är större. Det beror på att köttet är så enormt resurskrävande.

Köttet är också en mycket känslig vara och det gör att en stor andel av köttet måste kasseras när sista förbrukningsdagen passeras. Man kan bli riktigt sjuk av dåligt kött och det går inte alltid att se på köttet att det är dåligt, som man kan med grönsaker.

Det är alltså viktigt att sista förbrukningsdagen för kött respekteras och det är svårt att sälja kött som närmar sig sista förbrukningsdagen. Det gör det väldigt svårt att undvika svinnet för kött. Så många som 30 000 kor slaktas i Sverige varje år – bara för att slängas bort.

Det är mycket enklare att undvika svinn för vegetabiliska livsmedel med ungefär samma näringsinnehåll som kött – ärtor, bönor och linser – eftersom dessa varor kan torkas innan frakt.