Vad kan jag göra?

Matindustrin är den största enskilda källan till utsläpp av växthusgaser och många andra föroreningar. Matindustrin är dessutom ett område där det mesta av utsläppen sker helt i onödan och lätt skulle kunna minskas mycket kraftigt utan större åtgärder eller kostnader.

Framför allt är det djuruppfödningen och animalieindustrin som smutsar ner vår miljö. Den största tjänsten du kan göra för miljön är att leva vegetariskt. Om du dessutom handlar ekologiskt och närodlat samt låter bli att ta bilen till affären och att köpa onödiga varor som snacks, godis, läsk och vatten på flaska har du som person minimerat dina utsläpp från matkonsumtion.

Att själv leva miljövänligt är förstås mycket viktigt för miljön – och gör faktiskt stor skillnad. Men det är även nödvändigt att få andra att göra likadant och på så sätt få till en storskalig förändring, för att effekten skall bli stor nog för att vi skall kunna stoppa de globala klimatförändringarna.

Du kan få andra att följa ditt exempel genom att prata med folk och sprida information om hur man lever miljövänligt och om varför det är viktigt. Störst effekt kan du sannolikt få genom att påtala för politiker att det finns enkla och billiga sätt att radikalt minska Sveriges utsläpp av växhusgaser och kräva att de jobbar för att förenkla och göra det attraktivt för människor att leva miljövänligt.

Ofta är det lättare att driva politiska krav om man gör det tillsammans med andra. Du kan driva frågorna i och genom till exempel en miljöorganisation, en konsumentorganisation eller ett politiskt parti.

Du kan också kontakta media och försöka få dem att uppmärksamma frågorna och du kan skriva insändare. Till exempel Befria.nu har en insändarservice som gör att du enkelt kan skicka din insändare till ett stort antal svenska tidningar och nyhetssajter. Det är bara att klicka för de tidningar du vill skicka till.