Ris utgör basfödan för en stor del av världens befolkning och är rik på både protein och kolhydrater. Problemet är att i princip allt ris som odlas idag kräver odling i bassänger med långsamt rinnande vatten.
Dessa bassänger gör att växtdelar bryts ner i en syrefattig miljö under vatten. Vid nedbrytningen bildas gasen metan, som är en kraftig växthusgas.
Ris ger därför betydligt större klimatpåverkan per näringsinnehåll än jämförbara grödor som potatis, vete (bulgur), hirs, quinoa, majs, bönor, ärtor och linser. Ekologiska märkningar som KRAV tar inte hänsyn till klimatpåverkan och ekologiskt ris är inte bättre för klimatet, även om det har andra miljömässiga fördelar.
Det mesta av det ris som odlas i världen äts emellertid i fattiga länder och svensk riskonsumtion utgör inte någon särskilt stor del varken av världens växhusgasutsläpp eller Sveriges.
Det är dock sällan ett problem att byta ut riset, så varför inte göra det så ofta som möjligt?