Här listas ett urval av internationella och svenska vetenskapliga rapporter och policydokument, som utgör faktabasen för seminariet Agenda 2030 och maten. Under seminariet sammanfattas det omfattande vetenskapliga underlaget på ett pedagogiskt och lättfattligt sätt och relateras till de Globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030.
Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems, The Lancet 393:447–492, 2019
Global Warming of 1.5°C. An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5°C above pre-industrial levels and related global greenhouse gas emission pathways, in the context of strengthening the global response to the threat of climate change, sustainable development, and efforts to eradicate poverty, World Meteorological Organization, Geneva, Switzerland, 2018
Jordbruket och övergödningen, Jordbruksverket, 2018
Living Planet Report 2018: Aiming Higher, Grooten, M. and Almond, R.E.A. (eds), WWF, Gland, Switzerland, 2018
Future Nordic Diets: Exploring ways for sustainably feeding the Nordics, Nordiska ministerrådet, 2017
Åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion, Vetenskapliga Rådet för Hållbar Utveckling, 2016
Samhällsfenomen och åtgärder mot övergödning av havsmiljön, Havsmiljöinstitutet, 2015
FCRN foodsource, Food Climate Research Network (FCRN) at the University of Oxford, 2015
Styrmedel och andra insatser för att minska svensk konsumtions påverkan på hälsa och miljö i andra länder, SEI Stockholm Environment Institute och Naturvårdsverket, 2015
Hållbara konsumtionsmönster: Analyser av maten, flyget och den totala konsumtionens klimatpåverkan idag och 2050, Underlag till fördjupad utvärdering av miljömålsarbetet, Naturvårdsverket, 2015
Global diets link environmental sustainability and human health, David Tilman and Michael Clark, Nature, 2014
Scenarier för klimatpåverkan från matkonsumtionen 2050, David Bryngelsson, Fredrik Hedenus och Jörgen Larsson, Chalmers, 2013
Hållbar köttkonsumtion: Vad är det? Hur når vi dit?, Jordbruksverket, 2013
Feeding a Thirsty World – Challenges and Opportunities for a Water and Food Secure Future, Torkil Jønch Clausen and Anders Jägerskog, Report Nr. 31. SIWI, Stockholm, 2012
Mat-klimat-listan Version 1.0, Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet, Rapport 040, 2012
Global Environment Outlook, UN Environment Programme UNEP, 2012
Överfiske – En miljöfarlig aktivitet, Mosknes, P. et al, Havsmiljöinstitutets rapport nr 2011:4
Köttkonsumtionens klimatpåverkan: Drivkrafter och styrmedel, Naturvårdsverket, 2011
Non-CO2 greenhouse gas emissions associated with food production: methane (CH4) and nitrous oxide (N2O), Annika Carlsson-Kanyama and Alejandro D. González, Royal Institute of Technology, Department of Industrial Ecology, 2007
Water footprints of nations: Water use by people as a function of their consumption pattern, A. Y. Hoekstra och A. K. Chapagain, Water Resources Management 21(1):35-48, 2007
Import av kött – export av miljöpåverkan, Karl-Ivar Kumm och Malin Larsson, Naturvårdsverket, rapport 5671, 2007
Livestock’s long shadow: environmental issues and options, UN Food and Agriculture Organization, FAO, 2006
Livestock Policy Brief 03: Cattle ranching and deforestation, UN Food and Agriculture Organization, FAO, 2006
Livestock Policy Brief 02: Pollution from Industrialized Livestock Production, UN Food and Agriculture Organization, FAO, 2005
Water – More Nutrition Per Drop: Towards Sustainable Food Production and Consumption Patterns in a Rapidly Changing World, Stockholm International Water Institute, SIWI, 2004