Vid det webbsända seminarium om regeringens klimathandlingsplan som vi var med och arrangerade idag deltog Eva Svedling – Statssekreterare för klimat- och miljöminister Isabella Lövin, Karin Bäckstrand – Ledamot i Klimatpolitiska rådet, Johan Falk – Huvudförfattare och initiativtagare till Exponential Roadmap samt Ola Hansén – Senior rådgivare hållbar energi och klimat WWF. Moderator var Johanna Sandahl – Ordförande Naturskyddsföreningen.
En av de frågor som togs upp var jordbrukets och matens klimatpåverkan och varför det är så få konkreta förslag på det området i klimathandlingsplanen. Statssekreterare Eva Svedling förklarade det med att det var extra svårt att få till gemensamma förslag på detta område inom regeringen och i samtal med samarbetspartierna C och L. Även om det inte sas rakt ut antar vi att det handlar till stor del om kött och djurhållning, ett område där det finns mycket klimatförnekelse inom samtliga partierna, men främst hos C och S. Regeringen säger sig dock inte anse matens klimatpåverkan som oviktig, utan kommer att arbeta vidare med att ta fram förslag.
Karin Bäckstrand på Klimatpolitiska rådet flaggade samtidigt för att de kanske kommer att lyfta mat och jordbruk speciellt i sin nästa rapport. Det vore bra och resulterar sannolikt även i rekommendationer från rådet. När det gäller rekommendationer på transportområdet har regeringen lyssnat och vi får hoppas att de även kan lyssna på rekommendationer om jordbruk och mat, där det ju framför allt handlar om att vi mycket kraftigt behöver minska såväl köttkonsumtion som djurhållning.
Detta relaterar också starkt till krisberedskap och självförsörjning på mat, som är ett hett ämne just nu. Mer än 70 % av Sveriges åkermark och allra största delen av de jordbruksprodukter vi importerar är kött och foder. Sverige kan därför inte bli självförsörjande på mat, om vi inte mycket kraftigt sänker vår köttkonsumtion. Forskningen pekar också på att vi måste minska animaliekonsumtionen med nära 90 % för att kunna nå våra klimatmål.