Köttskatt väckte rekordstort intresse i Almedalen

IMG_3284
Svensk mat- och miljöinformation har under Almedalsveckan drivit kampanjen Köttskatt nu! Kampanjen sjösattes redan 2007 men aldrig tidigare har den fått så mycket uppmärksamhet och stöd som detta år. Frågan om en miljöskatt på kött har under Almedalsveckan diskuterats i TV, radio, på poddar, ledarsidor och på Visbys gator.

IMG_3376

Nio medlemmar i SMMI har tillsammans haft flera tusen samtal under veckan som gått. 1086 av samtalen resulterade i en underskrift som stöd för att regeringen ska införa en köttskatt i syfte att minska köttkonsumtionen. Underskrifterna ska efter valet lämnas över till Finansdepartementet.

– Det är uppenbart att betydligt fler vet att köttkonsumtionen är ett stort miljöproblem och förstår att vi behöver styrmedel för att minska den, säger Sanna Ekedahl, talesperson för SMMI.

IMG_3403
Det har inte bara varit många från allmänheten som valt att stödja en kommande köttskatt utan också många politiker. Såväl Miljöpartiets som Vänsterpartiets miljöpolitiska talespersoner skrev under uppropet, och Feministiskt Initiativ lade fram det mest konkreta förslaget hittills när de på DN Debatt föreslog en köttskatt på 10 kronor per kilo kött. Även Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson öppnade upp för möjligheten att införa en köttskatt.

– Nu ser vi fram emot att riksdagen inom en snar framtid enas om att minska köttkonsumtionen i Sverige, säger Sanna Ekedahl.

Enligt FN står animaliesektorn för 18 procent av världens utsläpp av växthusgaser, vilket är en större andel än utsläppen från den samlade transportsektorn (inklusive flyget). I Sverige har köttkonsumtionen ökat med 50 procent de senaste 20 åren.

Bilder fria att använda finns här.
Bilderna är tagna av SMMI.

SMMI:s namninsamling för köttskatt återfinns här.

 

Foton: Martin Smedjeback och Toivo Jokkala