Maten och e-numren

“När går jakten efter det naturliga över till att bara bli en bakåtsträvande pose?

All civilisationskritik riskerar att gå i den reaktionära fällan och det är därför jag önskar mig att ”naturlig mat”-sekten ibland höjde blicken från sina skålar med hemkokt buljong.

Att man talade mer om pengar och marknadsreglering. Att man grävde lite djupare i vilken slags matproduktion som egentligen är bäst för miljön: småskalig och lokal eller storskalig och industriell. Att man ägnade lite mer intresse åt matsituationen på skolor, förskolor, sjukhus och vårdhem. Att man funderade mer över varför maten i takt med att medelklassen blivit mer och mer intresserad samtidigt blivit mer och mer en klassfråga. Att man oroade sig lite mer över att maten, precis som vården och skolan, är på väg att bli ett område där den som sitter på ekonomiskt och kulturellt kapital köper sig bättre hälsa, bättre kvalitet och bättre kunskap”, skriver Patrik Svensson i en kritisk recension i Sydsvenskan av Mats-Eric Nilssons nya bok Om matfusket – från gatukök till gourmetkrog.

Läs recensionen här.